QUICKWOOD CSISZOLÓRENDSZEREK

A kézi csiszolás fáradságos és időigényes folyamatának megkönnyítésére, illetve teljes kiváltására (az alkatrész geometriájától függően) és speciális feladatok elvégzésére (antikolás, viaszpolírozás, olaj-eloszlatás) nyújtanak alternatívát a Quickwood dán cég által kifejlesztett csiszolási rendszerek és az ezekhez kapcsolódó csiszoló szerszámok és csiszoló gépek.
A rendszerek sokoldalú variálhatósága miatt a bonyolult (profilozott, sík és térgörbe) alkatrészek csiszolása is Egyszerűen megoldható.

A rendszer bemutatása:

Quickwood1

Quickwood2

RENDSZEREK

Quick-Flex rendszer

A rendszer lényege: a sorolható, egyenként 25 mm széles, agyelemekből felépített hengerbe főzhetők a megfelelő szélességű, kefe megtámasztású csiszolóvászon egységek.
A kefe/csiszolóegység hossza 40-85 mm között változhat (minél hosszabb az egység hossza, annál gyengédebb a csiszolás), a csiszolóvászon finomsága P40-P1000 közt változhat, az agyelemek három átmérő méretben ( 91-120-178 mm) állnak rendelkezésre. A kész szerszám 32 mm-es vagy 50 mm széles hatszögletű tengelyre főzhető.  A másik rendszerrel összehasonlítva elmondható, hogy a csiszolás erőteljesebb annál, nagyobb a forgácsoló erő.

Főbb alkalmazási területek:

  • Sík és térgörbe alkatrészek csiszolása
  • Épületasztalos termékek csiszolása
  • Kevésbé bonyolult profilozású bútorfrontok csiszolása (pl. "szappanmart" front)
  • Rakatban történő élcsiszolás
  • Vékony alkatrészek csiszolása (pl. korlát)

Quick-Disc rendszer

Ez a rendszer annyiban különbözik az előzőtől, hogy itt csiszolóvászon csíkokból készített korongokat - távtartók felhasználásával - főznek fel megfelelő szélességben 32 mm-es vagy 50 mm széles hatszögletű tengelyre. Ebben az esetben a korongok átmérője (három méretben: 180-250-300 mm), a csiszolóvászon finomsága (5 féle szemcseszám), illetve a korongok szerkezete (egy- vagy kétoldalas) ad lehetőséget a
változtathatóságra.
A rendszer továbbfejlesztett változata a QN kóddal rendelkező, amely annyiban különbözik az előzőtől, hogy itt speciális - csiszolószemcséket tartalmazó- damilból készült csiszolókeféket főznek fel a tengelyre távtartók alkalmazásával. A damil átmérője és hossza szabja meg a csiszolás finomságát, így beszélhetünk koptató (antikolt felület eléréséhez), csiszoló és polírozó szerszámokról. A Quick-Disc és a QN rendszerekből felépített (ún. QN+QD rendszer) szerszámok kiválóan alkalmasak bonyolultabb profilozású alkatrészek csiszolására.

Főbb alkalmazási terület:

  • Bonyolultabb profilozású bútorfrontok, betétek csiszolása, zsaluk csiszolása, polírozás, antikolás;
  • rattan bútorok csiszolása

CSISZOLÓ GÉPEK

Kézi pneumatikus szerszámok

A kézi szerszámok jellegéből fakadóan univerzálisan használható eszközök, megfelelő csiszolófej kiválasztása mellett ezek a szerszámok szinte valamennyi csiszolási feladathoz alkalmazhatók.
Három pneumatikus szerszám áll rendelkezésre: a kisebb teljesítményű F3-as modell (a QuickFlex rendszerrel szerelhető), a nagyobb teljesítményű F6-os modell (mindkét rendszerrel alkalmazható) és a kétkezes F 15-os modell (leginkább rakatcsiszolásra használható).

Sík, kevésbé bonyolult geometriájú alkatrészek csiszolására szolgáló gépek

A megnevezett feladatok elvégzésére szolgáló gépek legfőbb jellemzője az, hogy oldalanként két darab fix és párhuzamos tengelyő, ellentétes forgás irányú csiszoló szerszám végzi a forgácsolást. A megcsiszolt oldalak száma szerint beszélhetünk egy, kettő, három, ill. négy oldalas csiszoló gépekről.
A gépeken a csiszolófejek magassága, a tengelyek fordulatszáma és az előtolás sebessége állítható.

 

CD2 jelű gépcsalád

A gépek egyoldalas, ill. kiegészítő élcsiszoló tengelyekkel háromoldalas csiszolásra alkalmasak, munkaszélesség alapján 300, 600, 900 és 1300 mm-es gépek alkotják ezt a családot.

TUD4 jelű gép

Ez a gép annyiban különbözik a CD modelltől, hogy ez a gép az alkatrész mindkettő oldalát képes egy lépésben megcsiszolni. Élcsiszoló fejekkel (fotocellával vagy manuálisan állítható a szélesség) négyoldalas csiszolás is elérhető.

QL jelű gép

A gép leginkább egy többfejes gyalugépre hasonlít annyi különbséggel, hogy itt mind a négy oldalról 2-2 csiszolófej dolgozik. Keskeny (max: 300 mm széles) alkatrészek négyoldalas csiszolására alkalmazható.

Bonyolultabb geometriájú alkatrészek csiszolása

Ezekről a gépekről általánosságban elmondható, hogy a csiszoló fejek tengelyei egy felső elrendezésű forgó karusszelre vannak felszerelve egymásra merőlegesen, vagy párhuzamosan egymással. A tengelyek párban vannak és forgásirányuk ellentétes. A fent említett állítási lehetőségeken túl (csiszolási mélység, fordulatszám, előtolás) a karusszel fordulatszáma is szabályozható. A csiszoló rendszerek gyengédsége miatt keresztcsiszolás veszélye nem áll fenn.

 

RO jelű gépcsalád

A gépek csiszolótengelyei (4 db) ebben az esetben merőlegesen helyezkednek el egymásra, az anyag megfogása elfordulás ellen állítható szélességű, vezető peremmel rendelkező előtoló szalagok vagy vákuumos előtoló szőnyeg segítségével történik. Két fajta gép létezik a családban: a 4 tengelyes RO 800-as (munkaszélesség: 800 mm), ill. a 8 tengelyes RO 1300 (munkaszélesség: 1300 mm).

 

PRO jelű gépcsalád

Ezen gépek esetében a  csiszoló tengelyek párhuzamosan helyezkednek el egymással, ezáltal lényegesen egyenletesebb csiszolási képet lehet elérni. Kisebb munkaszélességű (800 mm) gépen 4 db, míg a nagyobb gépeken (munkaszélesség: 1100 mm, 1400 mm) 8 db tengely dolgozik. A munkadarab megfogása vákuumos előtoló szőnyeggel történik. Sokoldalúan használható gépcsalád, mivel a csiszolófejek egy csavar feloldása után könnyedén cserélhetőek.

Sík-, ill. térgörbe alkatrészek csiszolása

Sík-, ill. térgörbe alkatrészek csiszolásakor a legnagyobb problémát a munkadarab megfogása és előtolása jelenti. Két olyan gépet mutatunk be ahol teljesen különböző módon oldották meg ezeket a problémákat.

 

QLM4 modell

Az előtolás és leszorítás nyomott, előtoló hengerekkel (6 db) történik. A csiszolást mind a 4 oldalról 1-1 csiszoló fej végzi.

 

FD6 modell

Ebben, a székülés csiszolására alkalmas gép esetében vákuumos tappancsokkal oldották meg a leszorítást, az előtolást állítható szélességű előtoló szalagok végzik. A csiszolást 4 db szögben állítható, ill. egy keresztben elhelyezet magasságban állítható csiszoló fej végzi.

Speciális csiszoló gépek

A Quickwood cég története során igen sok egyedi gépet tervezett és gyártott le, melyek közül nem egy került később sorozatgyártásba is.

FC4 modell

Ezt a gépet kifejezetten székgyártóknak fejlesztették ki. A gép hasonlóan mőködik, mint az automata autómosók, a széket négy darab (3  irányába dönthető) csiszoló fej járja körül kétszer, miközben a széket is elforgatják 90o - kal. A gép programozása saját PLC-jén keresztül  (99 program tárolására képes) vagy külső számítógépről történhet.

 

600-15-5 modell

A csiszoló robotról néhány tulajdonság: igen Egyszerűen "betanítható" (egy tanító szoftver segítségével csak végig kell manuálisan vezetni a kívánt útvonalon, amit a gép memorizál), öt tengely irányban mozgatható, 270o szabad munkavégzési szög.

NAPOLEON CSISZOLÓANYAGOK

Az Észak-Olaszországban (Verona) található Napoleon cég tipikus olasz családi vállalkozásból kinőtt, ma már meghatározó csiszolóanyag gyártó vállalat. A Napoleon cég a fa, fém és bőripar számára gyártja termékeit, széles-és keskenyszalagú csiszolóanyagok és különböző csiszolótárcsák széles választékát nyújtja.

PAPÍR ALAPÚ

Termékkínálatunk

CRE- gyantás, ill. puha fafajok csiszolására alkalmas papír alapú csiszolóanyag.
Szemcse: korund
szórás: nyitott
papír: E súlyú
alkalmazás: kézi, fél és teljesen automata gépek
szemcseszám: P40-P180

CREF*- kemény fák csiszolására alkalmas papír alapú csiszolóanyag.
Szemcse: korund
szórás: Zárt
papír: F súlyú
alkalmazás: kézi, fél és teljesen automata gépek
szemcseszám: P40-P400

GA03- gyantás, ill. puha fafajok csiszolására alkalmas antisztatikus papír alapú csiszolóanyag.
Szemcse: szilícium-oxid
szórás: Zárt
papír: E-F súlyú
alkalmazás: kézi, fél és teljesen automata gépek
szemcseszám: P40-P220

RSA- lakk (nitró, PU) csiszolására alkalmas papír alapú csiszolóanyag.
Szemcse: korund
szórás: zárt
papír: A súlyú latex
alkalmazás: kézi
szemcseszám: P40-P180

SFA- lakk csiszolására alkalmas papír alapú
csiszolóanyag.
Szemcse: korund
szórás: zárt
papír: A súlyú
alkalmazás: kézi
szemcseszám: P120-P800

GC02- lakk (PU, akril, poliészter) csiszolására alkalmas papír alapú csiszolóanyag.
Szemcse: alumínium-oxid
szórás: zárt
papír: C súlyú
alkalmazás: kézi; fél és teljesen automata gépek
szemcseszám: P80-P1200

SD- lakk (PU, akril, poliészter, UV) csiszolására alkalmas papír alapú, antisztatikus csiszolóanyag.
Szemcse: alumínium-oxid
szórás: zárt
papír: E súlyú
alkalmazás: fél és teljesen automata gépek
szemcseszám: P180-P600

VÁSZON ALAPÚ

Termékkínálatunk

TLFFa (puha-kemény) csiszolására alkalmas vászon alapú csiszolóanyag.
Szemcse: korund
szórás: zárt
vászon: rugalmas "J"
alkalmazás: kézi; fél és teljesen automata gépek
szemcseszám: P60-P500

TLXGRFa (puha-kemény) csiszolására alkalmas
vászon alapú csiszolóanyag.
Szemcse: korund
szórás: zárt
vászon: merev "X"
alkalmazás: fél és teljesen automata gépek
szemcseszám: P24-P180


A termékek tekercs (50-100m), korong (125, ill.150 mm) formájában kerülnek forgalomba.

Bizonyos anyagok (RSA; TLF) szivacsos hordozóanyagon (25 m tekercs) is megvásárolhatóak.


A  csiszolóanyagok végtelenítését saját üzemünkben rövid határidővel vállaljuk.