CÉGÜNK TÖRTÉNETE

 

FEJEZETEK EGY ASZTALOS DINASZTIA ÉLETÉBŐL


Kálmán István asztalosmester a Felvidékről érkezett Újpestre. Hamarosan családot alapított és felesége határozottan egyengette a jól felkészült asztalos pályáját.asztalos

1912-ben kibérelték újpesti lakásuk szuterénjét, ahol egyetlen gyalupaddal és néhány szerszámmal nyitották meg a mőhelyt. Ezt követően fokozatosan szerezték be a szerszámokat és kellékeket. 1913-ban az üzem már hivatalos iparengedéllyel mőködött. Az első világháború markánsan beavatkozott a család és a mőhely életébe. 1918-ban Kálmán István hazatért és a kor igényeinek megfelelő, modern technológiával rendelkező mőhelyt alakítottak ki. Egy évtizeddel később a mester már tíz segéddel és számos inassal dolgozott. Ebben az időben kitűnő minőségű stíl- és stilizált bútorokat készítettek az üzemben.

fafeldolgozás és a mőbútorasztalos-mesterség hosszú távú boldogulást ígért a családnak, apáról fiúra szállt, Kálmán Imre vette át a stafétabotot. Az 1940-es évek elejére a Kálmán Bútorüzem meghaladta minden korábbi eredményét. Ám a II. világháború utáni államosítás miatt a mőhely erősen lecsökkentett területen a túlélésre próbált berendezkedni. A fiatal mester rövid ideig egy szövetkezetben dolgozott, majd önálló kisiparosként. A visszafejlesztett üzemben - a korlátozott lehetőségek ellenére - Kálmán Imre elnyerte a Jó minőségért jelvényt, a Kiváló tanuló neveléséért járó oklevelet, valamint az Ipar Kiváló Mestere címet. A neves szakembert az újpesti KIOSZ vezetőségi tagjává, valamint a budapesti mestervizsga-bizottság tagjává választották.

Kálmán István - a harmadik generáció tagjaként - szinte a mőhelyben nőtt fel, faipari mérnökként és mérnöktanárként végzett. A Deák utcai üzem 1980-as szanálásáig különböző állami vállalatoknál dolgozott, majd megpróbálta feltámasztani a Kálmán-céget, új mőhelyhez jutott. Ez utóbbi helyiségben egyedi tervezéső bútorok és lakberendezési tárgyak készültek. A rendszerváltozást követően a tulajdonos úgy döntött, hogy cégét kiegészítve kereskedelmi egységet hoz létre. 1992-ben, az újpesti Nádor utcában megnyitotta bútor- és kellékszaküzletét. Az üzletet Kálmán István felesége, Oszter Judit vezeti, aki ugyancsak faipari mérnök. 1995-ben megalakították a Kálmán Bútoripari Kft-t, majd Rákospalotán, a Szentmihályi úton bemutatótermet és irodákat nyitottak.

Ezen a bázison az egyedi bútorgyártás és tervezés mellett számos szolgáltatással - köztük bútor- és faipari felületkezeléssel, ragasztással és csiszolástechnikával, valamint szakszervizzel foglalkoznak. Ma már számos nyugat-európai cég kizárólagos magyarországi képviselői. 1998-ban Aradon bejegyezték a Kálmán-cég romániai Kft- t is. Kálmán István őrzi a megteremtett szakmai tekintélyt. A Magyar Bútor- és Faipari Szövetség, valamint a budapesti mestervizsga-bizottság elnökeként és a Kereskedelmi és Iparkamara faipari osztályának vezetőségi tagjaként aktívan részt vesz a faipar szakmai szervezeti életében.

Kálmán Attila (okleveles faipari mérnök, mérnökközgazdász) és Kálmán Flóra (közgazdász) a dinasztia negyedik generációjának képviselői tovább követve a hagyományt, családi irányítással mőködtetik a céget.


 


MÚLTIDÉZŐ KÉPEK ÉS ELISMERÉSEK

 

CENTENÁRIUMI ÜNNEPSÉG 2013